olej kokosowy placki z cukinii

Przepis na placki z cukinii 

Wakacje na Podlasiu oczarowały nas nie tylko genialnymi krajobrazami i magnetyczną przyrodą, ale także fantastycznymi smakami. W tym wpisie podzielę się z Wami przepisem na pyszne placki z cukinii. Smacznego!


O Ptasim Radiu – miejscu, które stało się naszą bazą wypadową podczas wakacji więcej napiszę już niebawem. W tym wpisie skoncentruję się na walorach smakowych. Tak wiem, nie oddam ich w 100%, ale liczę, że zmotywuję Cię na tyle, że za chwilę będziesz w „siódmym niebie”, gdy te pyszne placki, o których zaraz Ci opowiem wylądują na Twoim talerzu. 😉

olej kokosowy placki z cukiniiPrzepis – Placki z Cukinii!

Zaczniemy od przepisu, w końcu to najważniejszy punkt programu. Fenomenem tego dania jest fakt, że można je przygotować na posiłek o każdej porze. My testowaliśmy je już na śniadanie (podczas wakacji) na obiad i na kolację (już w domciu). Zawsze pasują, a dodatkowo naprawdę wybornie smakują.

Składniki:

– jedna średniej wielkości cukinia;
– 4 jaja;
– tymianek;
– jeden ząbek czosnku;
– bułka tarta;
– sól.

Sposób przygotowania:

Cukinię należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie wraz ze skórką zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wbić jaja, dodać czosnek, tymianek i bułkę tartą (według potrzeb). Sól dodać przed samym smażeniem, gdyż cukinia puści sok. Do smażenia można użyć oleju rzepakowego bądź kokosowego. W drugim przypadku placuszki będą miały kokosowy posmak.

Olej kokosowy – zalety i właściwości

Kokos w ostatnim czasie zyskuje coraz większą rolę. Świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce (tłoczony na zimno) – do pielęgnacji skóry oraz jako preparat do demakijażu.

Olej kokosowy doskonale nadaje się także do smażenia. W kuchni wykorzystywany jest także jako zamiennik masła lub margaryny. Zawiera kwas laurynowy (jest obecny także w mleku matki), który podnosi odporność organizmu. Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwgrzybicze. Wpływa korzystnie na choroby układu krążenia, podnosi tzw.”dobry” cholesterol HDL, a jednocześnie obniża „złą” – frakcję LDL.

W oleju kokosowym występują także trójglicerydy średnio-łańcuchowe (tak wiem – trudne słowa). Ich działanie jest niezwykle ważne w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu (Parkinson, Alzheimer). Najwięcej dobroczynnych właściwości olej kokosowy posiada wtedy, gdy jest tłoczony na zimno.W temperaturze do 26 stopni Celsjusza zachowuje postać stałą i ma bardzo przyjemny kokosowy zapach.

Doskonały dla osób aktywnych!

Olej kokosowy powinni stosować także sportowcy. Ze względu na łatwość przyswajania pomaga stymulować metabolizm. Jest szybko trawiony i wchłaniany co sprawia, że po wysiłku fizycznym doskonale uzupełnia energię ciała.

***

Artykuł powstał przy współpracy z marką @Olejowy Raj.

  • Robie czasem takie placki, ale nie używałam jeszcze oleju kokosowego 🙂

  • Macierzynstwo-raz!

    Uwielbiam placki cukiniowe…chociaż przyznaję się, że nie od razu mi wychodziły 🙂

Możesz lubić również

Here you can find the related articles with the post you have recently read.