olej arganowy ecocert efas maroko Chichotka kosmetyczny olej arganowy

Olej arganowy: Właściwości eliksiru młodości z Maroko

Wiesz, że tylko w jednym miejscu na świecie rosną drzewa arganowe? Z ich owoców tworzony jest olej arganowy zwany eliksirem młodości. Chcesz poznać jego ogromne właściwości?

Drzewo, o które troszczy się UNESCO

Zanim poznasz niebywałe właściwości oleju arganowego pozwól, że opowiem Ci pewną historię. Wszystko zaczęło się 25 milionów lat temu. Tyle już lat liczy sobie Argania Spinosa, czyli żelazne drzewo arganowe. Skąd przydomek żelazny? Drzewo to obdarzone zostało niezwykłą wręcz siłą przetrwania. Mimo wielu prób sadzenia w innych częściach świata wszystkie zakończyły się fiaskiem. Tylko nieskazitelnie czyste środowisko północno-zachodniego Maroko upodobała sobie argania. Jest tam sucho, wietrznie, brakuje żyznej gleby, a mimo to właśnie tam drzewo arganowe jest w stanie rosnąć i wydawać owoce. Argania spinosa w poszukiwaniu wody potrafi rozbudować swój system korzeniowy nawet do 30 metrów w głąb ziemi! Mimo, że rośnie w czystym środowisku nie oznacza to, że z perspektywy człowieka te warunki są łagodne. Częste susze, silne słońce, duża różnica temperatur, to tylko kilka z negatywnych warunków atmosferycznych, które nawiedzają ten region. Ale żaden z nich nie jest w stanie przeszkodzić jej w rozkwicie. Argania swoje owoce przed słońcem chroni tysiącem cierni, a nasiona niezwykle ochraniane są twardą skorupką (16 krotnie twardszą niż skorupka orzecha laskowego!).

Piszę o tym dlatego, żebyś mogła sobie wyobrazić jak ogromne przeciwności musi pokonać to „drzewo życia” byś mogła cieszyć zbawiennymi właściwościami oleju arganowego. I wiesz… dodam jeszcze, że z rocznych plonów jednego drzewa na które składa się około 40 kg owoców arganii można wyprodukować raptem…1 litr oleju. Cały proces produkcji to ręczna praca kobiet (tylko one zajmują się produkcją kosmetycznego i spożywczego oleju arganowego), która trwa 8 godzin. Osiem godzin potrzeba, by powstał 1 litr „eliksiru młodości”, którego wartości cenią sobie ludzie na całym świecie!

W 1998 roku światowa organizacja UNESCO wpisała arganię spinosę na listę chronionej biosfery. Co roku z obszaru, na którym rośnie – ginie bezpowrotnie 25 tysięcy drzew. Dzieje się tak dlatego, że argania także jest pożywieniem dla zwierząt i surowcem wykorzystywanym jako opał oraz przeznaczonym do budowy domów.

Kosmetyczny olej arganowy – właściwości

Olej arganowy przeznaczony do użytku kosmetycznego w przeciwieństwie do tego wykorzystywanego w przemyśle spożywczym jest bezzapachowy (spożywczy pachnie orzechami).

Olej arganowy często opisywany jest jako olejek arganowy co jest sporym błędem. Surowiec, który jest wytwarzany z nasion drzew arganowych zawiera prawie wyłącznie triglicerydy – są to estry wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego to takie istotne? Bo właśnie ten fakt sprawia, że ta substancja jest zaliczana do olejów tłustych, a nie olejków. Jeśli więc spotkasz się z produktem, który na opakowaniu będzie miał nazwę olejek arganowy dwa razy zastanów się przed kupnem. Nazwa olejek arganowy jest wyraźną przesłanką iż nie jest to olej właściwej jakości.

Poznaj wartość płynnego złota Maroko

Olej arganowy EFAS, który mam przyjemność testować to 100% naturalny olej, który wpływa zarówno na zdrowie jak i urodę.

Właściwości oleju arganowego:

  • łagodzi zmiany skórne takie jak: łuszczyca, egzema, trądzik, atopowe zapalenie skóry;
  • doskonały do masażu (łagodzi bóle stawów i mięśni);
  • poprawia nawilżenie, gładkość i elastyczność skóry;
  • spłyca zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych;
  • chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych;
  • działa kojąco na podrażnienia skóry;
  • zapobiega tworzeniu się rozstępów;
  • zmniejsza i wygładza blizny, pomaga skutecznie zwalczyć cellulit (świetnie się sprawdza w okresie ciąży i po porodzie).

Liczby liczbami, ale skąd wiem, że ten olej naprawdę jest wytwarzany w Maroko i jest w 100% naturalny? Potwierdza to międzynarodowy certyfikat EcoCert, który kontroluje produkty rolnictwa ekologicznego.

Kwasy Omega 6 i 9

Wszędzie słychać, że jak coś posiada kwasy Omega 3 i 6 to jest fajnie! Bo zdrowo dla organizmu. To prawda. Kwasy Omega są niezwykle ważne, gdyż nie są wytwarzane przez organizm samoczynnie. Trzeba je systematycznie dostarczać z zewnątrz. Olej arganowy EFAS zawiera 30% kwasu linolowego Omega-6 i 40% kwasu oleinowego Omega-9. – nie zawsze kwasy omega 9 są dobrze traktowane przez skórę – wyjaśnia Iwona Marczuk z Mydlarni Luna -W przypadku tłustej skóry lub skłonnej do zaskórników mogą powodować zapychanie porów. Nie jest to jednak regułą. Cenniejsze dla skóry są kwasy Omega o niskim indeksie – 3 i 6. Są one bardziej „wszechstronne”, bo nadają się do każdego rodzaju skóry.

A teraz jeszcze troszkę konkretów. Dzięki kwasowi oleinowemu składniki czynne zawarte w oleju docierają do głębszych warstw skóry właściwej, a kwas linolowy, to z kolei naturalny „cement międzykomórkowy” bariery naskórkowej, działa jak naturalny botoks – odżywia skórę i dotlenia komórki. Kobiety z Maroka codziennie korzystają z tego dobrodziejstwa, dzięki temu zachowują długo zdrowy i młody wygląd mimo trudnego klimatu w jakim żyją.

Nie chcę zanudzić Cię trudnymi pojęciami, dlatego postaram się te najważniejsze zmieścić w tym jednym akapicie. Przebrniesz? Zaczynamy! W oleju występują także alkohole terpenowe, flawonoidy, ksantofile i liczne związki fenolowe (m.in. kwas ferulowy). Dla wyjaśnienia – są to grupy związków, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Są także sterole roślinne, węglowodór skwalen i przede wszystkim – witamina E – zwana witaminą młodości. To ona chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Dla porównania – olej arganowy posiada dwa razy więcej tej witaminy E, niż ceniona przez wielu oliwa z oliwek.

Olej arganowy jest zbawienny także podczas chemioterapii i naświetleń. To efekt luteiny, która jest w nim zawarta. Olej także łagodzi negatywne skutki opalania co już zdążyłam zaobserwować i usłyszeć od Chichotkowego taty, który nieco przesadził z korzystaniem ze słońca podczas wypadu nad morze. 🙂

Dziecko też może skorzystać!

Jeśli jesteś matką wiesz co to jest ciemieniucha u dziecka. Olej arganowy warto zastosować właśnie wtedy. Odparzenia? Znów pasuje jak ulał ;-). Dodatkowo olej przyda się, gdy malucha dopadną zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry, otarcia. Olej arganowy to także naturalny emolient – chroni przed wysuszeniem skóry, zapewnia naturalną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi.

Są jakieś minusy?

Wszystko wygląda wręcz perfekcyjnie, więc to pytanie zapewne tli się w Twojej głowie. Czy są jakieś wady oleju arganowego? W gruncie rzeczy to… nie. Jeśli chodzi o skład i korzyści wynikające z właściwości oleju, to ich nie widzę. Gdybym jednak miała do czegoś się przyczepić, to na pewno ograniczenia tkwią w stosowaniu. Przez swój skład olej jest tłusty, że po naoliwieniu całego ciała trzeba bardzo uważać, aby niczego w domu nie ubrudzić. Początkowo trochę przesadziłam z ilością jaką nakładałam na ciało. 🙂 Chyba za bardzo zawładnął mną ten cudowny skład. Teraz już wiem, że wystarczy nałożyć tylko kilka kropel i dokładnie wymasować w delikatnie zwilżoną skórę. Efekt widać dosłownie od razu.
Druga sprawa to brak zakraplacza. Aby nałożyć olej na dłoń trzeba co chwilę przechylać buteleczkę. Dłoń jest wtedy natłuszczona, więc buteleczka może wtedy łatwo wypaść z ręki. Obecne rozwiązanie jest zwyczajnie mało praktyczne. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie zakupiona w aptece strzykawka 2ml lub 5ml, która znacznie ułatwi proces.

Olej arganowy stosuj zazwyczaj przed umyciem włosów. Ważne, by były zwilżone. Następnie odczekaj kilkadziesiąt minut i umyj włosy. Jeśli postąpisz inaczej olej obciąży włosy (będą wyglądały na tłuste). Podobnie postępuj z zastosowaniem na skórę twarzy i ciała. Wilgoć pozwala na lepsze jego rozprowadzenie.

Olej wzmacnia także paznokcie i nadaje im połysk. 🙂 Po urodzeniu dziecka włosy zazwyczaj są w gorszej formie, dlatego tak usilnie pracuje nad tym, by każdego dnia stawały się mocniejsze i lśniące.

***
Artykuł powstał we współpracy z Mydlarnią Luna, która jest partnerem zakładki Beauty.

  • Ja jestem zakochana w tym oleju, używam go zawsze na noc – rano moja skóra jest jak bezchmurne niebo :P.

Możesz lubić również

Here you can find the related articles with the post you have recently read.