pudding nasiona chia

Nasiona Chia: Wszystko co musisz o nich wiedzieć + przepis na Pudding!

Znane od wielu lat, dopiero w ostatnim czasie zyskały uznanie za sprawą ich bogatych właściwości. Świadome odżywianie warto zacząć od ich stosowania. Uwzględnienie jej w diecie jest banalnie proste. Poznajcie nasiona Chia!

Co to są nasiona Chia?

Nasiona Chia (czytaj nasiona Czija) to małe, czarne owoce szałwii hiszpańskiej. Roślina ta rozkwita w Ameryce Południowej – głównie w okolicach Meksyku i Gwatemali. Należy do tej samej rodziny roślin co mięta i melisa. Co ciekawe ich ogromne możliwości wykorzystywane były wiele lat temu – przez Azteków i Majów. Musiały minąć setki lat, by to co kiedyś znane i stosowane było regularnie, dziś mogło znów zyskać uznanie. W XXI wieku są jednak nadal ekstrawagancją. Traktowane nadal jako ciekawostka, jako dodatek do potraw serwowany okazyjnie, a to błąd ponieważ nasiona Chia powinniśmy stosować regularnie – wręcz codziennie!

nasiona ChiaNasiona Chia w tłumaczeniu z języka starożytnych Majów oznaczają siłę. I nie da się ukryć, że właśnie o tą siłę, niezbędną do pokonywania kolejnych, codziennych zadań nasiona Chia się troszczą. Zapewniają organizmowi zrównoważoną energię.

Popularność nasion Chia rośnie z miesiąca na miesiąc, jednak nadal z ich właściwości korzystają osoby, które są świadome roli jaką odgrywa w życiu zdrowe odżywianie. Naprawdę nawet niewielka ilość nasion Chia zapewnia potężną dawkę wartości odżywczych. Oto przykład.

Mała porcja nasion Chia (28 g) – (dwie łyżki stołowe) zapewnia:

  • Błonnik: 11 gramów;
  • Białko: 4 gramy;
  • Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3);
  • Wapń 18% ZDS (Zalecanego dziennego spożycia);
  • Mangan: 30% ZDS;
  • Magnez: 30% ZDS;
  • Fosfor: 27% ZDS;
  • Dodatkowo zawiera cynk, witaminę B3 (niacynę), potas, witaminę B1 (tiamina) i witaminę B2.

nasiona ChiaDodam, że proporcje te są imponujące również ze względu na fakt, że porcja ta (28 g) to tylko 137 kalorii i jeden gram strawnych węglowodanów. A mówiąc jeszcze inaczej – to 1/3 zaspokojonego zapotrzebowania dziennego na ważne dla funkcjonowania naszego organizmu minerały. Jeśli spojrzymy na stosunek kalorii do zawartości mikroelementów to jest to jedno z najlepszych źródeł dostarczania ważnych składników organizmowi jakie poznał świat!

Jak stosować nasiona Chia?

Nasiona naprawdę łatwo włączyć do diety. A to dlatego, że ich smak jest praktycznie nieodczuwalny. Co za tym idzie – jeśli oczekujesz szczególnych doznań smakowych przy komponowaniu potraw lub deserów z nasionami Chia to zapewne się rozczarujesz. Ich główną zaletą jest fakt dostarczania organizmowi potrzebnych składników.

Nasion Chia – podobnie jak nasion lnu nie trzeba mielić, co sprawia, że dodanie ich do posiłku jest bardzo szybkie. Nasiona można jeść w różnej postaci – na surowo, poprzez namoczenie w soku czy mleku, jako dodatek do kaszek i deserów oraz poprzez dodanie do pieczywa. Bez najmniejszego problemu możesz dodać je także do jogurtów, warzyw czy dań opartych na ryżu.

nasiona ChiaMogą być one także ciekawym dodatkiem do zagęszczenia sosów, gdyż posiadają zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu.

Warto dodać nasiona Chia także do przyrządzanych potraw, by zwiększyć ich wartość odżywczą.

Skutki uboczne nasion Chia

Na pierwszy rzut oka wydawać., by się mogło, że owoce szałwii hiszpańskiej dzięki tak ogromnej dawce składników odżywczych nie powinny zrobić nikomu krzywdy. A jest jednak inaczej. Wszystko za sprawą błonnika. Jeśli nie dostarczasz organizmowi zbyt dużej jego ilości lepiej powoli i w mniejszych ilościach wprowadzać nasiona Chia do diety. Jeśli tak nie zrobisz musisz liczyć się z problemami takimi jak biegunka czy wzdęcia. Nie pozwól, by zbawienne właściwości nasion zbyt mocno wpłynęły na Twoją potrzebę korzystania z nich.

Zalecana porcja dziennego stosowania nasion Chia to 15g. Jedna, płaska łyżka stołowa to ok. 10 g.

Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły;
  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś;
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko;
  • 4 razy więcej selenu niż len;
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak;
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby.

Nasiona Chia – pomoc dla diabetyków

Owoce szałwii hiszpańskiej są zalecane dla diabetyków. Spowalniają one wchłanianie cukrów i regulują ich poziom we krwi. Nie zawierają dodatkowo glutenu. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Przepis na Pudding!

pudding nasiona chiaNa koniec przygotowałam przepis na pudding, tak byś od razu mogła przekuć zdobytą wiedzę w pełnowartościowy posiłek. Nie obawiaj się. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przyrządź go wieczorem, tak by był gotowy na pełnowartościowe śniadanie!

Przepis:

  • 2 szklanki mleka kokosowego;
  • 6 łyżek nasion Chia (od Zielony Lis);
  • 2 łyżki miodu;
  • mus truskawkowy (własny, zrobiony w czasie letnich zapasów, wyciągnięty z zamrażarki :-)).

pudding nasiona chia

Przygotowanie:

Do mleka kokosowego dodaj 2 łyżki miodu, a następnie nasiona Chia. Odstaw do lodówki na 12 godzin. Pamiętaj  jednak o mieszaniu kilka razy, żeby nasiona zawiesiły się w całej objętości naczynia, a nie opadły na dno. Jeśli przygotowujesz pudding wieczorem tak jak ja, przed snem zajrzyj kilka razy do lodówki i wymieszaj nasiona. Ja pudding przygotowywałam w przezroczystym szkle. Wygląda wtedy bardzo efektownie. Wręcz „pożera” się go oczami. 😉 Po rozmrożeniu musu truskawkowego – dodaj go do puddingu przed podaniem na stół.

pudding nasiona chiapudding nasiona chia

  • Szczypta o Mnie

    Ostatnio oglądałam odcinek Bosackiej Wiem co jem Wiem co kupuje i był poświęcony drogim, na topie, eko dodatkom do żywności, które ona podawał ich polskie tanie zamienniki, szczerze nie pamiętam czy były tam nasiona chia z pewnością były jagody goi.

Możesz lubić również

Here you can find the related articles with the post you have recently read.